رئیس مجمع فعالان اقتصادی در گفتگو با بازارنیوز ضمن انتقاد از تمرکز بانک ها بر ارائه تسهیلات بانکی در حوزه سرمایه در گردش برای بخش تولید، گفت: متاسفانه اخیراٌ مشاهده شده است که به دلیل کشمکشهای به وجود آمده میان بانک مرکزی و بانکها در ارائه وام بدون ضامن، تولیدکنندگان نیز از دریافت وام محروم شدهاند.
گروه صنعت، معدن و تجارت، سعید ترکاشوند؛ «محمدرضا حسینا» رئیس مجمع فعالان اقتصادی در گفتگو با بازارنیوز درباره میزان تسهیلات اعطا شده بانکها به بخشهای اقتصادی کشور طی ۱۰ ماهه سال ۱۴۰۰ اظهار کرد: آن چه که بانک مرکزی به عنوان آمار ۱۰ ماه تسهیلات بانکی منتشر کرده است نسبت به واقعیت موجود بخش تولید کاملا متفاوت است؛ بنا بر اطلاعات و گزارشات مجمع فعالان اقتصادی، در تاریخ ۱۵ دی سال ۱۴۰۰ بانک مرکزی بخش نامهای را به مدیران بانک مرکزی ابلاغ میکند که طی آن کلیه بانکها از ارائه تسهیلات به بخش اقتصادی کشور منع میشوند.
رئیس مجمع فعالان اقتصادی خاطر نشان کرد: دقیقا از نیمه ۱۵ دی ماه بانک ملی به عنوان یکی از بزرگترین بانکهای کشور، اعطای تسهیلات بانکی به تولیدکنندگان را به صورت قطره چکانی و به سختی انجام میدهد؛ اعداد و رقمی که امروز امروز درخصوص تسهیلات بانکی در بخشهای سرمایهگذاری و سرمایه در گردش و توسعه از سوی بانکها مطرح شده است غیر واقعی بوده و فعالان اقتصادی به هیچ وجه آن را قبول ندارند.
وی سهم ۷۹.۳ درصدی تسهیلات بانکی در بخش سرمایه در گردش طی ۱۰ ماه سال ۱۴۰۰ برای بخش صنعت و معدن کشور را رد کرده و پیرامون آن گفت: در حال حاضر بانکها مدعی آن هستند که بانک مرکزی دستشان را در ارائه تسهیلات بانکی را بسته است، اما حقیقت این است که در میان صحبتهای مطرح شده در میان بانکها و بانک مرکزی تناقضاتی جالب توجهای وجود دارد.
این فعال اقتصادی افزود: از یک سو بانک مرکزی ادعا میکند که در اعطای تسهیلات بانکی هیچ مشکلی وجود ندارد و حتی «علیرضا قیطاسی» دبیر شورای هماهنگی بانکهای دولتی نیز علام میکند که توقف وام شایعه بوده، ولی در عمل شاهد وجود ۱۰۰ ها پرونده مربوط به واحدهای تولیدی نمیتوانند تسهیلات خود را دریافت کنند.
حسینا علت پدید آمدن این امر را ناشی از اضافه برداشتی بانکها از منابع موجود در بانک مرکزی عنوان کرد و گفت: به رغم وجود چنین مسئلهای اکنون این سوال مطرح است که چرا همه بانکها به صورت همزمان از ارائه تسهیلات خود داری کردهاند؛ در حال حاضر رفتار و گفتار دو گانه بانکها و بانک مرکزی بیشتر باعث ابهام برای بخش تولید میشود.
این فعال اقتصادی در ادامه ارائه وام بدون ضامن تا سقف ۱۰۰ میلیون تومان را یک امر غلط عنوان کرد که در نهایت باعث افزایش معوقات بانکی میشود ودر این باره گفت: متاسفانه در سالی که مقام معظم رهبری نام آن را تولید، پشتیبانیها و مانع زداییها گذاشتهاند هیچ حمایتی از تولیدکننده انجام نشده است، در واقع به جای این که وزیر اقتصاد و یا رئیس بانک مرکزی تولیدکننده را در اولویت تسهیلات بانکی قرار دهند، در یک اقدام نمایشی برخی از کارمندان دولت و یا مستمری بگیران را در صف اول تسهلات بانکی قرار دادهاند.
وی در پاسخ به این سوال که چرا بانکها به جای افزایش تسهیلات خود در حوزههای سرمایهگذاری و توسعه، عمده تمرکز خود را بر روی بخش سرمایه در گردش میکنند، گفت: اکنون ۴ سال است که به هیچ وجه وارد طرحهای ایجاد نمیشوند و در حال حاضر نیز در طرحهای توسعه نیز به سختی وارد میشوند.
حسینا تاکید کرد: بانکها فقط به دنبال این هستند تسهیلاتی خود را در قالب سرمایه در گردش به تولیدکنندگان اعطا کنند تا بتوانند کمتر از یک سال مبلغ پرداخت شده به تولیدکننده را به همراه سود مد نظر خود باز پس گیرند؛ به بیان کاملتر بانکها به دلیل ترس از کاهش منابع، از ارائه تسهیلات بلندمدت گریزان هستند.
رئیس مجمع فعالان اقتصادی در پایان خاطر نشان کرد: در حال حاضر به دلیل کشمکشهای بانک مرکزی و بانکها در ارائه تسهیلات بدون ضامن چه افراد عادی و یا چه تولیدکنندگان نمیتوانند تسهیلات بانکی دریافت کنند و طی دو ماهه اخیر این مسئله خود را از طریق اتاق بازرگانی و مجمع فعالان اقتصادی و دیگر نهادها پیگیری کردهایم. مطمئنا با تدوام چنین مسئلهای بخش تولیدی کشور خدشه دار خواهد شد.